Skip to main content.
How to

Skapa en tavelvägg

Att skapa en tavelvägg är enklare än du tror! Sätt på lite bra musik och gå in i ett kreativt mindset, så guidar vi dig genom processen steg för steg.

Du har förmodligen sett fantastiska bilder på tavelväggar online och önskat att ditt hem också såg ut så. Goda nyheter – du behöver inte vara inredningsproffs för att skapa en tavelvägg som får folk att tappa andan. Följ vår guide som steg för steg visar dig hur du skapar en insta-värdig look i ditt hem.

STEG 1: VÄLJ POSTERS DU ÄLSKAR


Det finns bara en gyllene regel när du skapar en tavelvägg: du måste älska konsten du väljer! Oavsett om det betyder posters i en mängd starka färger eller en mer neutral och avskalad look så är allt upp till dig. Välj en lyxig och trendig look eller ta med några personliga foton för att göra din tavelvägg unik.


Tips: tänk på konststilarna

Försök att balansera olika typer av konstmotiv – du kanske vill mixa dina favoritcitat med fotokonst, botaniska posters och klassisk konst, eller grafiska konstmotiv? Allt beror på din smak!


Tips: tänk på färgpaletten

Som tumregel kan du hålla dig till två nyckelfärger som tema för din tavelvägg. När du väljer dessa färger är det bra att tänka igenom rummets färgpalett först. Välj nyanser som kompletterar väggfärg, möbler och inredningsdetaljer.

STEG 2: RAMA IN DIN KONST


Valet av ramar kan göra stor skillnad på hur tavelväggen ser ut i slutändan. En ljus ram kommer låta motivet ta plats, medan en svart ram skapar kontrast. Svarta ramar är ett klassiskt val för svartvit fotokonst.Tips: använd likadana ramar

Oftast är det bäst att rama in alla posters i din tavelvägg i samma typ av ram. Men det är alltid upp till dig – om du vill uppnå en mer eklektisk look kan du blanda olika ramar.

STEG 3: PLANERA LAYOUTEN


När du ramat in dina posters kan du lägga ut dem på golvet och experimentera med placeringen. Fokusera på att balansera färger och konststilar så att alla motiv känns rätt. Om du har ett motiv som ska vara fokus i mitten av tavelväggen kan du börja med det och sedan jobba dig utåt.Tips: använd pappret i ramen för att planera!

Okej, lyssna nu – det här tricket kommer garanterat att lösa alla dina tavelväggs-problem! Ta ut pappret som följer med ramen och använd dem som mall för att planera din tavelvägg. Arrangera dem på din vägg med washitejp så att du lätt kan göra justeringar.


Tips: tänk på höjden av tavelväggen

En bra regel är att placera mitten av tavelväggen ungefär 145 cm över golvet. Om du hänger tavelväggen över en säng eller soffa bör ramarna hänga minst 15 cm över möbeln.


Tips: få till rätt mellanrum

Vi rekommenderar att ha 5-10 cm mellanrum mellan ramarna. Börja med 5 cm mellan ramarna och jobba därifrån för att hitta rätt känsla för rummet. Du kan också prova att hänga dem närmare varandra om du har ett litet rum – vi rekommenderar max 3 cm.

STEG 4: HÄNG UPP DINA TAVLOR


När du har bestämt hur tavelväggen ska se ut är det dags för det roliga! Använd en tumstock eller ett måttband för att hitta mitten av pappret på väggen och markera med en penna. Mät avståndet mellan toppen på ramen och kroken på baksidan, och gör en till markering. Spika eller skruva, och sen är tavlan redo att hängas upp!


Tips: se till att det är rakt

Förstör inte slutresultatet genom att hänga tavlorna snett! När du har hängt upp ramen på väggen kan du använda ett vattenpass för att se så ramen hänger rakt.


Tips: inga spikar? Inga problem!

Om du bor i hyresrätt kan ibland spik och skruv inte vara ett alternativ, men det ska inte behöva hindra dig från att skapa en fantastisk tavelvägg! Istället kan du använda ramtejp som är enkel att ta bort när den använts. Du kan diskret fästa dessa på baksidan av ramen och sedan trycka den mot väggen för att slippa spik- eller skruvhål.

STEG 5: TA ETT STEG TILLBAKA


Du har klarat det – ta ett steg tillbaka och njut av din kreation! Dela din look på sociala medier (och använd #Desenio för chansen att visas i våra kanaler) eller bjud över vänner för att visa upp resultatet! Men nu får du se upp, alla du känner kommer be dig om hjälp när det är dags för dem att skapa sin tavelvägg!
Product Slider