Skip to main content.
How to

3 SÄTT ATT FÄRGMATCHA SOM ETT PROFFS

Lär dig grunderna i färgkoordination och skapa harmoni hemma! Här är 3 sätt att färgmatcha som ett proffs.

Att fixa en snygg stil hemma kan vara en riktig utmaning! Men att få till den där hemtrevliga känslan handlar inte bara om vilka möbler och inredningsdetaljer du har hemma, ofta faller det på vilka färger du inreder med. I den här artikeln guidar vi dig genom grunderna i färgkoordination så att du kan inreda som ett proffs!


MONOKROMT

Ett monokromt färgschema betyder att alla nyanser du använder härstammar från en och samma grundfärg. Det finns otroligt många olika nyanser, toner och skiftningar i en enskild färg och resultatet blir därför ofta finstämt och vackert. På den här bilden har vi skapat en tavelvägg med svartvit fotokonst i ett sovrum med olika nyanser av färgen grå.


KOMPLEMENTFÄRG

En komplementfärg är en annan färgs motsats. För att räkna ut vilka färger som passar ihop enligt den här principen använder man sig oftast av ett färghjul. Färgerna som matchas ihop är starka kontraster och kanske inte är sådana man skulle få för sig att para ihop utan att ha gått en kurs i färglära. Gult och lila eller blått och orange är två exempel på komplementfärger som ofta blir snygga tillsammans. När du jobbar med komplementfärger kan du antingen använda dem som accenter mot en neutral bakgrund, eller använda en av färgerna som basfärg och den andra som accent. I detta rum har vi använt orange som en accentfärg till en mörkblå bas.

NEUTRALA FÄRGER

Vill du få till en snygg och lyxig känsla hemma utan att behöva krångla till det för mycket - håll dig till klassiska neutrala färger. Neutrala färger, som svart, vitt, grått och beige, kan vara både varma och kalla. I detta vardagsrum har vi inrett med varma neutrala färger. Krämiga vita nyanser och jordnära toner ger ditt hem en varm men ändå klassisk känsla.Product Slider