Skip to main content.
REPORTAGE

Möt vår nya Handpicked-designer: Peytil

I samband med lanseringen av Peytils egna kategori hos Desenio tog vi chansen att ställa några frågor till Eitil, grundaren bakom konstprojektet Peytil. Läs om hans uppväxt i en kreativ konstfamilj, hur han hittar inspiration till sitt skapande och varifrån namnet Peytil kommer.

Eitil Thorén Due växte upp i Stockholm med sin svensk-norska familj och har alltid varit omgiven av någon form av kreativt skapande, ”det tror jag formade mig vid en ung ålder”. Att växa upp med en pappa som målare och en mamma som skulptör har betytt att konst alltid varit ett aktivt element i hemmet och det är inte helt otippat att Eitil, grundaren av konstprojektet Peytil som är det senaste tillskottet i vår Handpicked-kategori, ägnar sin karriär åt att skapa.

2005 startade Eitil tillsammans med sin bror ett klädmärke - att designa var ett sätt att uttrycka kreativitet. Ungefär tio år senare startade han konstprojektet Peytil. Namnet på projektet kom från ett smeknamn som hans mamma ofta kallade honom som barn. Eitil ser konstprojektet som ett sätt att kunna fortsätta uttrycka sig på genom teckning och målning - utöver att designa kläder till det fortfarande aktiva klädmärket.


Eitils kreativa process startas ofta av viljan att skapa sin egna version av något som redan existerar - att bygga vidare på någonting. Även om produkterna inom mode och konst är olika varandra så är vägen av skapande densamma. “Det finns alltid en initial tanke eller idé men ofta brukar den förändras under tiden jag arbetar med den. Ibland är det bara en slump som gör att det faktiskt blir bra.”

”Inspiration är något jag hittar i allt; mode, musik, arkitektur eller bara naturen i sig själv. Inspiration är egentligen inget jag söker, den bara uppstår.”

Bland verken finns ett genomgående tema av porträtt och modeillustrationer som ofta präglas av ett skandinaviskt formspråk. Eitil berättar att han inte velat låsa sig vid någon speciell stil i sitt skapande då han är bred i sitt uttryck men den skandinaviska designen är ändå uppenbar, ”det är ju härifrån jag kommer.”Vi frågar hur det kommer sig att konstverken skapas genom en kombination av klassiska målningar och användningen av digitala verktyg: ”Jag tror egentligen det är en naturlig väg för någon som växer upp på 90-talet när datorer och Photoshop kommer blandat med att ha konstnärliga föräldrar.”

För konstprojektet berättar Eitil att det inte finns något självklart mål förutom att fortsätta uttrycka sånt som han själv tycker om. Även om han själv erkänner att det är roligt att folk uppskattar den konst han skapar och att det gärna får fortsätta växa. Är du, precis som vi ett fan av Peytil? Kika in här för att se alla konstverken hos Desenio.